Op zoek naar
een ander merk?
Bekijk alle merken

Waterbasisverf

“Schilderen met Verf op Waterbasis“

Of je nu Binnen of Buiten gaat schilderen, je zal altijd een keus moeten maken tussen Watergedragen verf of Terpentine gedragen verf. De verven verschillen van elkaar in eigenschappen en de manier waarop de verf wordt opgebracht. Omdat watergedragen verf geen oplosmiddelen bevat, komen erbij het schilderen nagenoeg geen schadelijke stoffen vrij die het milieu kunnen aantasten. Watergedragen verf is te verdunnen met water en is bij langdurig gebruik beter voor je gezondheid. Eigenschappen van watergedragen verf is; bijna geurloos, droogt snel en vergeelt bijna niet tenzij de verf op basis van acrylaat is.

 

Schilderen met Watergedragen verf vergt echter wel een goede voorbereiding

Voor een glad en effen resultaat is de keuze in de juiste kwast of roller belangrijk, evenals de weersomstandigheid waarin je gaat schilderen. De droging van Watergedragen verf verloopt snel, maar kan beïnvloed worden door de weersomstandigheden. Een te lage temperatuur en een te hoge luchtvochtigheid hinderen het drogingsproces. Zowel bij Buiten als Binnen schilderen is het belangrijk hierop te letten!

 

Heb je vragen over Verf op Waterbasis stel het gerust aan de klantenservice van Verf-Voordeel.nl. Wij helpen je graag! Via WhatsApp of de Chatfunctie zijn wij tot 17:00 uur bereikbaar.

15 Artikel(en)

per pagina

Rooster  Lijst 

Stel een Aflopende Directie in

15 Artikel(en)

per pagina

Rooster  Lijst 

Stel een Aflopende Directie in

Wij krijgen ook wel de vraag “wat is Verf nu eigenlijk?

Verf is een vloeibare pasta dat in dunne lagen op verschillende onderliggende materialen (bijvoorbeeld hout, metaal of kunststof) kan worden aangebracht. Door het uithardingsproces gaat verf over in een vaste duurzame laag dat meerdere jaren mee gaat. Verf kan dienen als decoratie, bescherming of wordt door zijn specifieke eigenschap ingezet om een bepaald doel te bereiken.

Het product verf kent iedereen en velen hebben verf ook wel eens gebruikt om een bepaald voorwerp of bestanddeel van een woning (bijvoorbeeld deuren, kozijnen, boeiborden of daklijsten) te verfraaien of te behandelen. Toch steekt er heel wat technologisch vernuft achter het potje verf. Een verf kan bestaan uit 20 tot 60 verschillende chemische stoffen. Sommige verfbestanddelen zijn onschuldig en andere kunnen echter schadelijk zijn voor het milieu en of gezondheid.

 

Bijna alle verven bestaan uit de bestanddelen bindmiddel, oplos- en verdunningsmiddel, pigmenten, vulstoffen en hulpstoffen.

 

Bindmiddel

Het bindmiddel vormt na het drogen van de verf de eigenlijke verflaag. Het bindt de overige bestanddelen (oplosmiddel, pigment, vulstoffen en hulpstoffen) aan elkaar. Meestal is het bindmiddel een kunststof. Het bindmiddel bepaalt de eigenschappen van de verflaag, zoals hechting, glans en duurzaamheid. Daarom vernoemt men de verfsoorten meestal naar het gebruikte bindmiddel: Chloorrubberverf, Acrylaatverf, Alkydverf, Polyurethaan, Epoxy, enz enz.

Oplos- en verdunningsmiddel

Oplos- en Verdunningsmiddelen zorgen ervoor dat de verf is te verwerken, goed vloeit en snel droogt. Zo zijn er watergedragen verven water zorgt dan voor het verdunnen van de verf. Watergedragen verven bevatten ook oplosmiddelen zoals Texanol, dit heeft als eigenschap dat verf vertraagt opdroogt. Oplosmiddelhoudende verven bevatten juist snel verdampende oplosmiddelen, zoals terpentine of thinner. Voor de gezondheid zijn vooral de ‘Vluchtige Organische Oplosmiddelen’ (VOS) in de verf schadelijk voor het milieu.

Pigmenten en Vulstoffen

Het pigment (kleurstof) geeft de dekkracht en kleur aan de verf. Sommige pigmenten gaan ook roestvorming op metaal tegen. Er zijn ook pigmenten op basis van metalen, zoals ijzer, koper en aluminium. Of pigmenten op basis van koolstof: zogenaamde organische pigmenten. Het wit pigment titaandioxide maakt 90% uit van het totale verbruik aan pigmenten dit pigment is niet giftig. Titaandioxide of Titanium(IV)oxide heeft het oudere ook goed dekkende maar zeer giftige loodwit geheel verdrongen. De zeer schadelijke pigmenten als loodmenie en loodwit komen gelukkig weinig meer voor.

Vulstoffen geven Body aan de verf. Deze vulmiddelen zijn goed in het opvullen van gaatjes en scheuren in de ondergrond en komen daarom veelvuldig voor in muurverven en grondverven. Krijt (kalk) wordt veelvuldig gebruikt als vulstof omdat het goedkoop is. Ook worden kleiachtige stoffen en kwarts gebruikt als vulstof.

Hulpstoffen

Hulpstoffen of Additieven wordt toegevoegd om de technische eigenschappen van verf te verbeteren. Er worden maar kleine hoeveelheden hulpstof gebruikt om een verf te verbeteren of een andere eigenschap te geven. Er zijn tientallen verschillende soorten hulpstoffen zo kennen wij de Verdikkers, Conserveermiddel, Vloeiverbeteraars, Anti-Schuim, Bevochtiger, Anti-Schroeimiddel, Zuurgraad- ook wel PH regelaars of Drogers (siccatieven), .

Nieuwsbrief
Facebook Twitter Mail