Waar moet je op letten als je de Trap gaat verven!

Een trap is een praktisch en een sfeer bepalend element in huis! Een trap verven is niet moeilijk, het kost alleen veel tijd om een trap goed te verven. Je bent al snel een week bezig als je ook nog eens de trap wil blijven gebruiken. Bij het schilderen van een trap adviseren de vakmensen van de Verf-Voordeel.nl om elk aangebrachte verflaag goed te laten drogen voordat een volgende verflaag wordt aanbracht. Omdat in huis de trap elke dag intensief wordt gebruikt, zal het ook onderhevig zijn aan snel optredende slijtage op plaatsen waar veel gelopen wordt. Wil je de houten traptreden mooi houden, dan is een acrylverf niet voldoende!

 

De vakmensen van de Verf-Voordeel.nl adviseren onder andere de Sikkens Rubbel BL Satura en de Fitex (Zijdeglans Aqua en Parketlak Aqua) dit zijn slijtvaste lakken die hoogwaardige bescherming bieden aan de trap, vloer en plinten. Bovendien zijn de traptreden makkelijk schoon te maken met een vochtige doek.

 

Wat komt er kijken bij het schilderen van de trap

Een trap is een sfeer en functioneel element in de woning, die je met een kleur een geheel eigen karakter kan geven. Door te kiezen voor een kwaliteitstrapverf die kras- en slijtvast is, blijft de trap langer mooi. De traptreden hebben immers door het intensive gebruik nogal wat te verduren. Voor een jarenlang plezier kies je altijd voor een kwaliteit verfproduct en zorg je voor een goede voorbereiding die begint met een goed adviesgesprek met een van de vakmensen van Verf-Voordeel.nl.

 

Een goede voorbereiding start hier!

Trapverf van onder andere Sikkens en Fitex hebben wij altijd op voorraad en is kant en klaar. De trapverf is verkrijgbaar in de standaard verfkleuren wit, grijs en zwart en de witte is naar elk gewenste kleur te mengen. Maar voordat je gaat beginnen maak je de trap eerst goed schoon met warm water met daarin een St. Marc ontvetter, want op een schoon oppervlak hecht de verf het best. Als de trap goed geschuurd en schoon gemaakt is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met het roerhoutje en zorg er altijd voor dat de ruimte waar in je gaat schilderen goed geventileerd wordt.

 

Omdat trappen gemaakt zijn van hout (vurenhout, MDF, hardhout enz.) of van metaal is het raadzaam om eerst de trap te controleren in hoeverre de verf nog intact is. Want wanneer je te maken krijgt met een oude verflaag die niet voldoende intact is, moet je een andere voorbereiding treffen dan dat je te maken krijgt met een trap waarvan de verf in zeer slechte staat verkeerd. Begin daarom met het grondig schoonmaken van de trap en schuur deze heel licht op, de gaatjes en scheurtjes die je tegen komt vul je met een vulmiddel van Alabastine. Doe dit grondig want als je helemaal klaar bent met aflakken en je hebt de gaatjes en scheuren niet goed weg gewerkt, blijft je dit altijd zien en zal het een stoorfactor worden. Kom je een trap tegen waarvan de verf in zeer slechte staat verkeerd, is het raadzaam om alle slechte verf plekken eraf te krabben of te kiezen om de hele trap op te schuren. Dit zal je het beste kunnen bespreken met een van onze vakmensen. Je komt ook metalen trappen tegen deze kan je het beste fijn opschuren en kom je op deze metalentrappen ook nog eens roestplekken tegen? Schuur die roestplekken dan extra grondig weg, zodat er géén roest meer op de traptrede te zien is. Maak na het schuren de hele trap stof- en vetvrij en plak de muur en de vloer af met afplaktape.

 

Tip: Voor een strak resultaat kan je de randen tussen de trap en de muur kitten met acrylaatkit!

Tip: Verf de treden van de trap om en om, zodat je nog gewoon de trap op en af kan lopen.

Tip: Gebruik de juiste kleur grondverf: wit voor lichte kleuren en grijs voor donkere kleuren.

 

Als de trap goed opgeschuurd en schoon gemaakt is, kan het schilderen beginnen. Roer de grondverf goed door met een roerhoutje. Een kwaliteit grondverf zorgt voor een betere dekking en hechting van de laklaag. Schilder eerst de trapranden met de kwast en breng daarna de grondverf traptree om traptree licht op. Het opbrengen van de grondverf op de traptree is het makkelijkst met een verfroller. De verfroller is juist geschikt voor grote oppervlakten. Schilder in verticale richting en rol horizontaal uit, schilder daarna weer in verticale banen. Op deze manier verdeel je de verf het beste en krijg je een mooi strak resultaat. Laat de opgebrachte grondverf goed drogen, zie hiervoor de droogtijd op het verfblik of vraag het aan onze vakmensen.

 

Als blijkt dat de grondverflaag niet mooi glad is, doordat er bijvoorbeeld kwastharen in zitten of dat het een verfrimpel (craquelé) is ontstaan. Schuur dan de trap nog eens met fijn schuurpapier mooi glad en werk oneffenheden weg. Daarna kan je beginnen met aflakken. Roer de verf goed door met een roerhoutje en giet voldoende verf in een verfbakje. Hou rekening dat een trap meestal twee laklagen nodig heeft voor een kras en slijtvast eind resultaat.

 

Let erop, verf heeft tijd (Droogtijd) nodig om goed uit te harden.

Een net geschilderde trap is na plus mines 24 uur overloopbaar met sokken. Pas na één week kan je met schoenen de trap weer op en neer lopen.

 

Tip: Verwijder de afplaktape als de verf nog nat is. Als je de afplaktape een langere tijd laat zitten, is de kans aanwezig dat je de verflaag beschadigt bij het verwijderen.

Tip: Heb je de roller/kwast de volgende dag weer nodig? Wikkel deze dan in folie of stop het in een plastic zak. Ben je klaar met schilderen, maak dan de kwast en verfroller schoon met terpentine of warm water en zet het dan weg in rauwe lijnolie of laat ze goed drogen.

 

Heb je vragen over verf voor de Trap stel het gerust aan de klantenservice van Verf-Voordeel.nl. Wij helpen je graag! Via WhatsApp of de Chatfunctie zijn wij tot 17:00 uur bereikbaar.

Nieuwsbrief
Facebook Twitter Mail